2017. augusztus 2., szerda

Igaz, vagy hamis

2016. március 3.
emlékeztető

http://filmhiradokonline.hu/

Az ezredévi kiállítás 1896

 Budapest a századfordulón

igaz vagy hamis
VII. Edward koronázása
Több forrás több változatban adja elő, hogy két angol király életének fontos eseményei nem akkor és nem úgy történtek, ahogy a film megörökítette őket. Lumierek és Melies is sáros egy koronázás és/vagy esküvő megörökítésének reprodukciójában. Ha a felvétel nem sikerült, újra el kellett játszani a nagy pillanatot, vagy olyan is volt, hogy a biztonság kedvéért a fifikás filmesek már jóval az esemény előtt megrendezték az ünnepséget, ahol állítólag az angol királyt egy hentessegéd alakította, a királynét egy mosónő, de a lényeg, hogy ezt a változatot vetítették világszerte az esemény megtörténte után, mint hiteles beszámolót.
Fontos volt, hogy a birodalom polgárai lássák, amint királyuk fejére kerül a korona, örök hűséget fogad, s az, hogy a király csak egy hasonmás? Ki gondolta volna?
Egyébként a kor technika eszközei, a nehézkes kamerák, a gyenge fényérzékenységű nyersanyag elég gondot okozott, így ha biztosat akartak, hát nyugodt körülmények között megrendezték az eseményeket.
___________________________________
A kamerák fejlődése 4 percben:
http://homepage.eircom.net/~musima/historymotion/camera.htm
 _________________________
BERLIN, EGY NAGYVÁROS SZIMFÓNIÁJA
(Berlin: Die synfonie einer Großstadt)
fekete-fehér, szöveg nélküli, német dokumentumfilm,
 55 perc, 1927
rendező: Walter Ruttmann

EMBER A FELVEVŐGÉPPEL
Человек с киноаппаратом
fekete-fehér, némafilm, szovjet dokumentumfilm, 70 perc, 1929
rendező: Dziga Vertov
forgatókönyvíró: Dziga Vertov
operatőr: Mihail Kaufman

 ajánlott:
MAGYAR ELSŐK
Az első magyar gyerekszínészek

MAGYAR ELSŐK
Az első magyar film
_____________


•Régen dédiék még azt mondták: igaz, hiszen benne van az újságban.
•Aztán rájöttek, hogy nem minden igaz, ami nyomtatott szó.
•Később az a mondás járta, hogy de a saját szememmel láttam, benne volt a tévében!
•Aztán kiderült, amit a saját szemeddel látsz, az nem az, ami van, hanem amit mutatni akarnak Neked
Pár évvel ezelőtt egy tanker baleset után ennek a madárnak a képe járta be a világsajtót, fájdalmas figyelmeztetésként. Aztán kiderült, hogy ez a madár soha nem fordul elő azon a vidéken, ahol a baleset történt. Van ennek jelentősége? Mert amúgy a veszélyek valódiak. Hacsak nem az asszisztens öntötte le olajjal  a madarat és tette a tengerbe. de, akkor is a jó cél vezérelte. Vagy?
___________________

Azon már nincs mit vitatkozni, amikor  már az első világháború idején a haditudósítások egy részét a stúdióban vették fel, mintha kint lennének a fronton és a tudósítás akkor is fényes győzelemről szólt, amikor éppen visszavonulót fújtak.
___________

Nagyon ajánlott film:
Amikor a farok csóválja...
•(Wag the Dog)
színes, magyarul beszélő, amerikai filmszatíra,
97 perc, 1997
____________

Szünetben a lányok árnyjátékost játszottak :)

és mindannyian megnéztük a japán harcosok bemutatóját
kicsit beleolvadtak a háttérbe,
ez is tanulságos lehet
_____________
SZÜNET UTÁN
Az első magyar film:
A Táncz
„csak menjetek hát szoknyás és szoknyátlan báránykáim az Urániába. Csináltassatok magatokról duplikátumot, amely különb lesz, mint az eredeti… vagy ha nem, nagymama korotokban fogtok égni a szégyentől, ha meglátjátok magatokat mai csintalan alakotokban” (Az Operaház igazgatójának dörgedelme)
Karinthy Frigyes gondolata:
“Én óriásinak és nagyszerűnek tartom azt a gondolatot, hogy akkor, mikor így végigmentem az Andrássy-úton: egy mozgófényképes masina levehetett volna, s ami belőlem szimplán érzékelhető valóság: a szín, a forma, a mozdulat; örökre megmaradt volna, mint szín, forma és mozdulat, az a lény, aki, mint jelenség, igazán voltam: objektív dolgok, konkrét igazság - amelyből csak az öntudat zavaros fikciója hiányzik. .."
Karinthy Frigyes: A mozgófénykép metafizikája http://epa.oszk.hu/00000/00022/00034/00829.htm


„... az elegáns mozik – melyek szinte kizárólag a nagyvárosok centrumaiban keletkeztek – nemcsak külsejük fényével és berendezésük kényelmével, de az által is igyekeznek a többi mozitól különbözni, hogy műsorukat közönségük fejlett ízlésének megfelelő gonddal igyekeznek összeállítani.
Ezzel szemben a kis mozik leginkább a munkásrészek által lakott vidékeken keletkeznek. Berendezésük szerény, műsoruk a szenzációt hajhássza. Egymás versenyétől hajtva nyújtják azt, ami vonz...”
„... megmagyarázható a mozinak a népszerűsége azzal, hogy a mai kor emberének az állandó elfoglaltság, az ideges nyugtalanság a természetrajzához tartozik. A napközben hivatása után szaladó, ideges gyorsasággal dolgozó embernek még a pihenésre szánt időben is elfoglaltságra van szüksége. Bemegy a moziba, ahol különösebb figyelmet nem igénylő, könnyű szórakozást talál. Egy színmű, vagy egy zenedarab élvezéséhez bizonyos nyugalomra, lelki elmélyedésre, a figyelemnek koncentrációjára van szükség, míg a moziban egymást gyors egymásutánban követő képek a nézőnek változatosságot és szórakozást, tehát élvezetet nyújtanak ...”


A magyar Hollywood


_____________
 Néprajzi filmezés

"Amikor a filmesek néprajzi filmeket készítenek, ezek talán filmek, de nem néprajziak, amikor néprajzkutatók készítenek filmet, azok talán néprajziak, de nem filmek..." 
Jean Rouch: A néprajzi film
"A magyar néprajzi kutatás nemcsak a fonográfot használta a népdalgyűjtésben, hanem már igen korán: 1910-ben foglalkoztak a Néprajzi Múzeumban azzal a gondolattal, hogy a filmszalagot is bevonják a kutatómunkába (Hoppál Mihály: Magyar néprajzi filmkatalógus, Ethnographia 1972. I. szám, Budapest, 1972. 137p.). Kutatóink felismerték a mozgókép nagy jelentőségét és képességeit olyan kultúrjelenségek megörökítésénél, ahol az állókép, a rajz, de még a legjobb leírás sem volt képes arra, hogy a jelenséget maradéktalanul rögzítse az utókor kutatói számára.
_______________

Saját videó készítése

 gondolkodási szakasz:
 Mit akarok?
Miért pont ezt akarom?
 Kivel? Hol? Mikor?
Kinek?


megírom a szinopszist

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése